Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Μια βόλτα να ξεσκάσω.

Δύσκολες μέρες τούτες για την Ελλάδα.  Είδηση ευχάριστη η καλή δεν ακούς από τα ΜΜΕ, τα ίδια και χειρότερα στον κόσμο γύρω μας συμβαίνουν και με αυτό το κλίμα να σε πνίγει, στρέφεσαι για δύναμη που αλλού παρά στην φύση. Το χάδι του Θεού στην ύλη τούτη που μας κόσμησε το σύμπαν.   Καφές, τσιγάρο και με τριάντα βόλτα στον δρόμο Αιγιαλης – Χώρας με στάσεις για χάζεμα, ξεκουράζει το πνεύμα και αποφορτίζει δίνοντας σου την δύναμη να συνεχίσεις ελπίζοντας στο ωραίο και το αγαθό

 Η γη έχει αρχίσει και πρασινίζει, καλύπτοντας το καλοκαιρινό της χρυσαφί χαλί. Τις δυο τελευταίες μέρες ο καιρός είναι παραμυθένιος, ειρήνη μοιάζει να έχουνε συνάψει τα στοιχειά της φύσης, και βασίλισσα μοναδική του τοπου η γαλήνη.  Παρότι είναι νωρίς για άνοιξη η ζωή τριγύρω μας έχει αρχίσει να ετοιμάζει το ανοιξιάτικο ντεμπούτο της αδιαφορώντας για την παρουσία του χειμώνα.
 

Αλκυονίδες μέρες.  Εναλλακτικά μια μικρή βόλτα σε κοντινό μονοπάτι η στον κάμπο της Αιγιαλης όπως και των Καταπολων θα με αποζημιωνε και με το παραπάνω, μα λόγο χρόνου τώρα προτιμώ τον δρόμο της ασφάλτου.  Τα κατσίκια τέτοια εποχή στον δεύτερο μήνα της γέννας παρέα με τα μικρά τους αποτραβιούνται στους στάβλους η εάν έχει καλό καιρό όπως σήμερα και σηκώνει αράζουν καταμεσής η στις άκρες του οδοστρώματος εκμεταλλευόμενα την αποθηκευμένη ζέστη του Ήλιου στην άσφαλτο κατά την διάρκεια της μέρας.


Όταν οδηγείς εδώ μέρα η νύκτα στον φιδίσιο δρόμο Αιγιαλης Καταπολα και Χώρα Αρκεσινη πρέπει να έχεις τον νου σου στις στροφές που κρύβουν έξυπνα τις αραχτες σαν σε κρεβάτι κατσίκες. Τα ζώα αυτά είναι πολύ έξυπνα, νιώθεις περίεργα καλά και ευχάριστα στην ειρηνική συνάντηση με αυτά.


Η συναντήσεις στην άσφαλτο δεν τελειώνουν εδώ, ανάλογα την εποχή του χρόνου και το εάν είναι μέρα η νύχτα θα συναντήσεις αξιοθαύμαστα πλάσματα όπως πρόβατα με τα μικρά τους, γελάδια, γαϊδουριά, πέρδικες, λαγούς, γεράκια μπούφους, ατσίδες αποδημητικά πουλιά όπως πελαργούς και λελέκια νερόκοτες κορμοράνους φώκιες και δελφίνια.

Τώρα που κολλάει στην άσφαλτο τα πλάσματα του νερού δεν είναι περίεργο, βλέπεις η διαδρομή Αιγιαλη – Χώρα – Καταπολα είναι μια διαδρομή που ξεκινάει από το 0 μετρα στην επιφάνεια της θάλασσας στην Αιγιαλη, φτάνει τα 500 μέτρα υψόμετρο λίγο πριν την Χώρα και κατεβαίνει ξανά στο 0 μέτρα φτάνοντας στα Καταπολα. Όλη η διαδρομή προσφέρει φανταστικές εικόνες και σπάνια θέα σαν να οδηγείς σε μπαλκόνι. Το τμήμα της διαδρομής Αιγιαλης – Χώρας κοιτά βόρεια το Αιγαίο και σε ορισμένα σημεία σου δίνει ματιές και πρόσβαση στην νότια πλευρά Σαντορίνη και Κρήτη.
Απο Ριχτι προς Αιγιαλη. Αριστερα η νησιδα Νικουρια.
Απο Ριχτι προς Ναξο στο βαθος  και αριστερα η Κερος.

Και το τμήμα της διαδρομής Χώρα - Αρκεσινη κάτω μεριά κοιτά στο νότιο Αιγαίο δίνοντας σου που και που πρόσβαση και ματιές προς βορά, η Αμοργός μοιάζει με ένα τείχος όπου κινείσαι στην κορυφή του σαν τα μεσαιωνικά κάστρα κοιτάς και γέρνεις να χαζέψεις προς όποια πλευρά θες αψηφώντας τον ίλιγγο του ύψους. 

Ότι ώρα και να οδηγήσεις στον δρόμο αυτόν δεν θα πλήξης, φτάνει μόνο να μπορείς να δεις, να αφουγκραστείς και να νιώσεις, αλήθεια σου λέω η βόλτα αυτή θα σου μείνει αξέχαστη με ιδανική ταχύτητα για ασφαλή οδήγηση 40 – 50 χιλιόμετρα την ώρα  εκτός κάποιες στιγμές που η κορυφή του βουνού πριν την Χώρα μεταμορφώνεται σε παραμυθένιο ουράνιο τοπίο πνιγμένο στα σύννεφα, τότε αγαπητέ αναγνώστη ανάλογα με την ένταση του φαινομένου προχωρείς με αναμμένα αλαρμ και κάτω Φώτα ομίχλης εάν διαθέτεις, πηγαίνοντας όσο ποιο αργά μπορείς και τις αισθήσεις σου να είναι τσίτα από το αίσθημα αδυναμίας να δεις ποιο πέρα από την μύτη σου.

Ομιχλη στον δρομο Χωρα Αιγιαλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

If you have been in Amorgos and you want to share an article about the island I will be very happy to host it.
Ησουν ποτε στην Αμοργο και θες να μοιραστεις κατι απο την σχεση σου μαζι της θα χαρουμε να το ανεβασουμε.