Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Επιτέλους κρύο…………..

Ιανουάριος 2016.
Αιγιαλη ο κόλπος στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Νυχτώνει νωρίς τον χειμώνα εδώ, κόβοντας έτσι τις όποιες δραστηριότητες χρειάζονται το φως της μέρας. Ζώα και φυτά γύρω σου, δίνουν τον ρυθμό του φυσικού χρόνου που δεν υπόκειται στους νόμους των ανθρώπων. Με το πρώτο σκοτάδι τα πουλιά ¨κοιτάζουν¨ όπως λέγεται στην νησιωτική αργκό η απόσυρση των πτηνών για νυκτερινή ανάπαυση. 

Δειλινο Φεβρουαριου στην Αιγιαλη.
Τι θέλει ο άνθρωπος για να ζήσει καλά? Υγεία, Ειρήνη, αγάπη και ένα ήσυχο όμορφο μέρος να αφουγκραστεί τον εαυτό του, γνώθι σ’ εαυτόν έλεγαν οι πρόγονοι μας.  Φέτος αν και καθυστερημένα έφτασε επιτέλους ο χειμώνας στο νησί μας.  Κάθε χρόνο αργεί να φτάσει, σαν να βαριέται να κατέβει έως εδώ από τον βορά. Φέτος παρά τρίχα τα δέντρα να ανθίσουν μέσα στον Δεκέμβρη από την συνεχιζόμενη καλοκαιρία πράγμα όχι και τόσο καλό μια και αυτό συνεπάγεται την απώλεια της φετινής καρποφορίας.
 

Συνήθως ο χειμώνας είναι ήπιος με αραιές εξάρξεις κρύου και καλοκαιρίας εδώ, συμβαίνει ότι ακριβώς λέει η παροιμία (Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης).   Οι ποιο κρύες μέρες έρχονται τον μήνα Μάρτη μαζί με μια ακατάστατη εικόνα καιρού που μοιάζει σαν να παλεύει η ο χειμώνας με την άνοιξη για το ποιος θα επικρατήσει, με μια περιοδικότητα σχεδόν χρονομέτρου ο καιρός κάθε τρεις περίπου μέρες μεταβάλλεται, την μια έχει κρύο και αέρα την επόμενη λιακάδα και καλοκαιρινή ζέστη, πράγμα που σε δυσκολεύει στην απόφαση του πόσο βαριά η όχι θα ντυθείς.  

Το μάζεμα των ελιών έχει πλέον τελειώσει, και εδώ και μια εβδομάδα οι εποχικές συνθήκες δείχνουν να έχουν δρομολογηθεί στο φυσικό τους πρόγραμμα. Είδαμε χιόνι, βροχή και νιώσαμε το κρύο του βοριά, στην Χώρα μόλις σουρουπώσει μυρίζουν τα ξύλα από τις σόμπες και τα τζάκια που καίνε για θέρμανση, και η διασκέδαση πήρε την μορφή επίσκεψης σε φίλους και γνωστούς για φαγητό, ποτό, επιτραπέζια η ταινίες.
 

Στα καφενεία η σόμπα σιγοκαίει δίνοντας μιαν ευχάριστη οσμή στην ατμόσφαιρα του χώρου, οι παππούδες παίζουν πρέφα η δηλωτη έχοντας την τηλεόραση να ακούγεται ως ακόμη ένας θαμώνας που όμως δεν βάζει γλώσσα μέσα ποτέ.
Με αυτά και άλλα περνάνε τα κρύα βράδια του χειμώνα, ήρεμα και ειρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

If you have been in Amorgos and you want to share an article about the island I will be very happy to host it.
Ησουν ποτε στην Αμοργο και θες να μοιραστεις κατι απο την σχεση σου μαζι της θα χαρουμε να το ανεβασουμε.